Kisállat-Ambulancia Sopron
​Szeretettel várjuk Önt és kedvencét barátságos, csendes,  virágos, zárt udvari környezetben, a rendelő előtt ingyenes parkolási lehetőséggel, Sopronban a Wesselényi u. 3. sz alatt !
Ne feledje !
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...

A daganatsebészet:


A daganatok sebészete speciális látásmódot igényel. Mindig gondolnunk kell a daganat tovaterjedésének megakadályozására. Nekünk állatorvosoknak abban van némi előnyünk a humán kollégákkal szemben, hogy a radikális sebkimetszésnek nem szabnak jelentős határt az esztétikai megfontolások. Nem zavaró egy heg a strandon és nem okoz lelki problémát egy emlő teljes elvesztése sem.

Embereknél sokszor a betegség legkisebb jelenléte is megviseli az illetőt, és az érintett könnyen depresszióba esik. Az állatok viszont általában élni akarnak és nincs betegségtudatuk. Ez sokat számít a felépülés szempontjából. A képeken saját macskám "Kormi-2" emlődaganat eltávolításának képei láthatók. Mint kiderült, jóindulatú volt a tumor.


Minden esetben alapvető szempont a radikális kimetszés, ami alatt azt értjük, hogy a látható daganatnál jóval, akár 5-10 cm-el is nagyobb szövetdarabot távolítunk el. Ezzel reméljük megakadályozni, a tumor tovaterjedését.
A műtét a plasztikai sebészethez hasonló tervezést igényel. A sebszélek egyesítésé alkalmával nem keletkezhet csúnya redő vagy lépcső, mert az rontaná a sebgyógyulást. Ez a probléma a pontos "szabászattal" és a bőr minden rétegének gondos összeillesztésével többnyire kivédhető.
Nagy felületű börkimetszés után szükség lehet plaszikai jellegű "bőrnyerési" trükkökre is. Az ún. réteges sebzárás után a bőrnek feszülésmentesnek kell lennie.
A daganat eltávolítás fontos eleme a szövettani vizsgálat, a beteg utánkövetése, a metasztázist (áttét képződést) gátló és az immunrendszert erősítő terápiák alkalmazása.  Még kiújulás esetén is éveket lehet nyerni a műtétek többszöri végrehajtásával.
Bár a tengerimalacok relatíve rövidéletűek, náluk is kialakulhatnak daganatos betegségek. A képen látható barátunkat ezzel a testméretéhez képest viszonylag nagy méretű bőr alatt elhelyezkedő daganattal hozták műtétre a Kisállat-Ambulanciára.
A megfelelő sebészi narkózis beállta és a steril izolálás után eltávolítottuk az oda nem illő képletet. Ilyen kimetszések után mindig a gazdira bízzuk, hogy kér-e a daganat meghatározására szövettani vizsgálatot.A kis kedvenc jókora vágással a hátán ébred. Jól jön most a fájdalomcsillapító és a jó meleg takaró!

A műtétet végzők számára nincs annál nagyobb öröm, mint az ébredező állatot  sárgarépával a szájában látni.Rendelési idő
Hétfő:  8-9.30, 15-18
Kedd:   8-9.30, 15-18
Szerda:            15-18
Csüt. :  8-9.30, 15-18
Péntek: 8-9.30, 15-18
Szombat: 9-11 (havonta kétszer)​
Sopron, Wesselényi u. 3.
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...