Kisállat-Ambulancia Sopron
​Szeretettel várjuk Önt és kedvencét barátságos, csendes,  virágos, zárt udvari környezetben, a rendelő előtt ingyenes parkolási lehetőséggel, Sopronban a Wesselényi u. 3. sz alatt !
Ne feledje !
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...


A szem belnyomásának mérése:

A szem belső nyomását glaucoma (zöldhályog) gyanúja esetén Schioetz féle tonométerrel mérjük.
A vizsgálat előtt a kötőhártyát szemcseppel elérzéstelenítjük, majd a műszert rátesszük a szemgolyóra. A műszer súlyától a szaruhártya icipicit ellapul, és a műszer érzékeny skálája ezt a parányi  elmozdulást mutatja. Amennyiben a szem belnyomása nagy, a műszer alig tudja a szaruhártyát "behorpasztani", az elmozdulás is kicsi lesz. Alacsony szembelnyomás esetén a műszer nagyobb értéket mutat. Ha az állat nem közreműködő, akkor a beteget bebódítjuk és úgy végezzük el a mérést. Szükség esetén a pácienst szemész specialistához irányítjuk, ahol egyéb műszerek is a rendelkezésre állnak a diagnózis igazolásához.

Pislogóhártya mirigyes túltengése:


A könny egy összetett folyékony anyag, melynek vizes fázisát a könnymirigy termeli, de van zsírnemű fázisa is.
Az állatok harmadik személyának vagy más néven pislogóhártyájának belső felületén van egy mirigy amely döntő részben ezt a zsírszerű un. lipid fázist, összetevőt adja. Ennek a mirigynek a túlburjánzása lassú folyamat, de egyszer csak hirtelen a 3. szemhély kifordulásával válik láthatóvá.


Sokszor megijed a gazdi, mert olyan hirtelen történik az egész, pedig kapkodásra semmi ok.
Máskor a gazdi gyógyszertárban "látatlanban" kér és kap cseppeket, amik természetesen ebben az esetben nem használnak. Többnyire ilyen előzménnyel szokott az Ambulanciára kerülni az ilyen típusú elváltozás.A tapasztaltabbak azonban már tudják, hogy érdemes várni pár hetet, mert jó eséllyel a másik szemen is várható hogy megjelenik ez a kis borsószemnyi húsocska.
Régebben ezek a burjánzások sebészileg eltávolították, de ma már tudjuk, hogy arra a lipid fázisra is szüksége van a szemnek amit ezek a mirigyek termelnek, ezért inkább egy befordító műtéttel szoktuk orvosolni ezt, a nemcsak esztétikai problémát.


   
   
                                                                               

Rendelési idő
Hétfő:  8-9.30, 15-18
Kedd:   8-9.30, 15-18
Szerda:            15-18
Csüt. :  8-9.30, 15-18
Péntek: 8-9.30, 15-18
Szombat: 9-11 (havonta kétszer)​
Sopron, Wesselényi u. 3.
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...