Kisállat-Ambulancia Sopron
​Szeretettel várjuk Önt és kedvencét barátságos, csendes,  virágos, zárt udvari környezetben, a rendelő előtt ingyenes parkolási lehetőséggel, Sopronban a Wesselényi u. 3. sz alatt !
Ne feledje !
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...

Fogászat és szájsebészet:


A kölyokkutyák 4-6 hónapos kor között váltják a fogaikat. Ebben a korban egyébként is nagyon intenzív az állat növekedése, ezért a megfelelő táplálék bevitele rendkívül fontos.
A pácienseink egy részénél a maradandó fog nem löki ki a tejfogat, hanem mellette bújik ki. Ha ezt észrevesszük, idejében lépnünk kell és a benn maradt tejfogat el kell távolíttatni.Ennek a problémának gyakran örökletes háttere van.

Mint a mellékelt képeken is látható a kutya tej-szemfogainak meglepően nagy gyökere van, ezért többnyire ezzel szokott a gond lenni. 
Ha a tejfog nincs időben eltávolítva, a maradandó fog gyakran rossz irányban keres utat magának, például az alsó szemfog belenőhet a szájpadlásba, ami az állatnak fájdalmas lehet.
A képeken az ellenkező oldali, már eltávolított fog van a "párja" mellé téve, hogy jól lehessenl látni, milyen meglepően hosszú is a gyökér.


Ki hinné, hogy az állatoknál is milyen hatalmas probléma a fogkövesség. Sokan azt gondolják, hogy náluk ez nem jelentkezik, hiszen a természetben sem mosnak fogat. Csakhogy a természetes életmódtól már nagyon eltávolodtak a mi kis kedvenceink. Nem kell a zsákmányállatot széttépniük a fogaikkal, a préda szőre pedig nekik a legjobb fogselyem.

Mennyivel másabban néz ki ez a fogazat a fogkő eltávolítása után!
Sokan nem "nézegetnek" kedvencük szájába mert nem is gondolják, hogy az fontos.
Pedig a fogkövet rendszeres időközönként el kell távolítani. Tőlünk nyugatra léteznek kimondott állat-fogászati klinikák, de már Magyarországon is van aki szinte csak ezzel foglalkozik.


Ha nincs ami pucolja a fogfelszínt, akkor hamar lepedék képződik rajta. Ebbe a szerves anyagba rakódnak aztán bele a vízben oldott ásványi sók és kialakul a plakk, ami aztán egyre "hízik". Sajnos meg van az a rossz tulajdonsága, hogy mindig a fogíny mellé épül, annak fokozatos sorvadását okozva. 
Míg a fogzománcra viszonylag nehezebben tapad a fogkő addig a kilátszó, érdesebb felületű foggyökérre sokkal könnyebben.
Ezért ne várjuk meg, amíg az állapotok olyanok lesznek, mint a mellékelt képeken. A gyulladt fogíny fájdalmas az állat számára, az ilyenkor tenyésző baktériumos flóra veszélyes az állatra és gazdájára nézve is, nem beszélve a kisgyerekekről, akit esetleg meg is nyal.
Ennek a kutyusnak egy fogát már el is kellett távolítani a paradontózis miatt. Ne várjuk meg míg a szobánkba belépő vendégünk hívja fel figyelmünket a kutya bűzös szájszagára. Ezt nem kell megszokni!  Nem is lehet. Ne gondoljuk, hogy idős állatnak nem lehetnek szép, fehér fogai!


Már csak azért is érdemes időnként belenéznünk kedvencünk szájába, hogy a fogak állapotát ellenőrizzük, de van amikor más furcsaságot, oda nem illő dolgot találunk.
Ez a kutyus rendszers ultrahangos fogkőeltávolításra jött a Kisállat-Ambulanciára. Miközben megtörtént a beavatkozás átvizsgálva a szájüreget a szájpadláson daganatot vettünk észre, amit egy elektrokauterrel, azaz elektromos vágóeszközzel vérzés nélkül eltávolítottunk.

A szájban keletkezett sérülések rendkívül jól gyógyulnak. Mivel az elektrokauter nem hagyott maga után vérző felszínt, varrat behelyezésére sem volt szükség.
Daganat eltávolításakor mindig van lehetőség szövettani vizsgálatra, azaz a daganat típusának meghatározására.

Rendelési idő
Hétfő:  8-9.30, 15-18
Kedd:   8-9.30, 15-18
Szerda:            15-18
Csüt. :  8-9.30, 15-18
Péntek: 8-9.30, 15-18
Szombat: 9-11 (havonta kétszer)​
Sopron, Wesselényi u. 3.
Sopron állatorvosa:
www.sopron-allatorvos.hu

tovább...